Maailma olisi parempi paikka elää, jos olisimme kaikki hieman parempia kuuntelijoita, ymmärtäjiä, palautteenantajia ja innostajia toisillemme. Dale Carnegien kirja How to Win Friends and Influence People on likimain satavuotias opas, ja raflaavasta nimestään huolimatta kirja pyrkii lisäämään hyvyyttä. Tai ainakin itse tulkitsen sitä siltä kantilta. Kannattaa ottaa lukulistalle.
Kallasvuon Nokia-elämänkerta on kertomus kansainvälisen pörssiyrityksen arjesta. Kirjan parasta antia omasta näkökulmastani on ehdottomasti sen punainen lanka eli Kallasvuon matka opiskelijasta toimitusjohtajaksi ja siitä unelmien toteuttajaksi. Kuten niin kliseisesti yleensä elämäntarinat menevät, tarvittiin tässäkin kolmenkymmenen vuoden huippu-ura globaalissa suuryrityksessä, jotta elämän tärkeät perusasiat saivat arvoisensa merkityksen yksilön ajatuksissa.
Mistä johtuu, että strategia jää helposti vain johdon juhlapuheisiin eikä jalkaudu kentälle? Tiedätkö Sinä, mitä paikkaa pelaat työnantajasi strategiassa? Kirja PLAYING TO WIN - How Strategy Really Works on herättelevä ja selkokielinen työkalu kirkastamaan strategista ajattelua ja sen kommunikointia.
Andrew S. Grove tarkastelee kirjassaan High Output Management johtamista teollisuustuotantonäkökulmasta. Grove on Unkarissa syntynyt, sittemmin amerikkalaistunut bisnesmies, joka toimi aikanaan Intelin toimitusjohtajana, ja oli myös yhtiön ensimmäisiä työntekijöitä. High Output Management tulisi löytyä jokaisen johtotehtävissä työskentelevän kirjahyllystä – sen verran painavaa, konkreettista ja herättävää asiaa kirja sisältää
All Blacks on kaikkien aikojen menestynein miesten rugby-joukkue. Kirjailija James Kerr tahtoi selvittää, mikä tekee Uuden-Seelannin rugby union -maajoukkue All Blackseistä niin mahtavan. Kerr vietti aikaa niin tiimin, johdon kuin koko organisaation kanssa, selvittäen joukkueen menestyksen salaisuutta.
Kaikki joko seisoo tai kaatuu johtamisen varassa. John C. Maxwellin mukaan onnistuneen johtajuuden perustana ovat oikeat kysymykset. Esittämällä syvällisiä kysymyksiä oikeaan aikaan oikeille ihmisille, saadaan syvällisiä vastauksia. Vastauksista taas jalostetaan ratkaisuja, ja näillä voidaan aikaansaada muutosta.
Oletko koskaan kuullut, että joku johtaja olisi liian hyvä käymään vaikeita keskusteluja? Et todennäköisesti, kuten ei Helena Åhmankaan. Tähän hän myös viittaa ’Keskusteluälykkyys painetilanteessa’ -kirjansa alussa antaen syyn jatkaa lukemista.
OKR-mallin erinomaisuus piilee sen tavassa yhdistää tiimin voima ja tekemisen läpinäkyvyys.
Thomas Pearson avaa kirjassaan ‘Goal Setting & Team Management with OKR’ kirjan nimenkin mukaisesti OKR-mallia. Kirja sopii eritoten konkretiannälkäisille tavoiteasetannasta kiinnostuneille, jotka haluavat ymmärtää OKR-mallin perusprinsiipit.
Digi digi. Paljon siitä on puhetta, mutta kenellä on tekoja. Vastaus kysymykseen: Mikko Mattisella. Summasin digiosaaja-Mattisen ”Mistä Kasvua? Opas digiajan johtajalle”
On olemassa päättyviä pelejä ja päättymättömiä pelejä. Moni pelaa liiketoiminnan pelikentällä päättyvien pelien säännöillä, vaikka bisnes on päättymätöntä. Vaatii rohkeutta johtaa ja toimia standardeilla, jotka ovat korkeammalla kuin laki – eettisillä standardeilla. Juuri eettinen toimintatapa on kuitenkin päättymättömän pelin yksi kulmakivistä. Simon Sinekin kirja The Infinite Game avaa hienosti, kuinka päättymättömässä pelissä pärjätään, ja saadaan ihmiset syttymään.
Menestyminen ja tavoitteeseen pääseminen vaatii ennen kaikkea systematiikkaa. Pienet jutut on helppo tehdä, mutta yhtäläin ne on helppo jättää tekemättä. Joshua Medcaldin kirja Chop Wood Carry Water kertoo pienten asioiden voimasta.
Great at Work -kirjaa suosittelen kaikille uraohjuksille. Kirjassa on hyviä mietteitä ja oppeja siitä, miten saa tasapainoa työn ja vapaa-ajan väliin. Tämä tasapaino on myös tie menestykseen.
Samaan tapaan miten lääkäri käyttää tiettyjä mittareita, kuten pulssi, verenpaine ja paino auttaakseen diagnosoimaan terveyttäsi, niin yrityksen avainluvut auttavat arvioimaan yrityksen kunnon.
Paljon puhutaan asiakaskokemuksesta, mutta usein keskustelu jää mielestäni aika pinnalliselle ja epämääräiselle tasolle. The Power of Moments on kirja, josta voi ammentaa moneen, mutta eritoten tästä sai lopulta varsin yksinkertaisen (mutta superhyvän) työkalun asiakaskokemuksen kehittämiseen. Niin, ja synnyttihän tämä myös lampun siitä, miten kaoottisesta muuttorumbasta voi jättää jälkikasvulle hyvän maun.
Ihminen tekee joka päivä päätöksiä. Hän mm. päättää nouseeko sängystä, lähteekö lenkille, mitä syö ja koska menee nukkumaan. Kirjassa Principles miljardöörisijoittaja Ray Dalio avaa, kuinka päätöksentekomekanismit ja kyky toteuttaa päätöksiä vaikuttavat menestymiseen elämässämme.
Paul Smith avaa kirjassaan ”Lead With a Story”, kuinka tarinalla sytytetään liekki kuulijassa.
Nokian tarina on ollut minulle pyhä, ja pelkäsin, että Siilasmaan & Fredmanin uutuuskirja Paranoidi optimisti antaisi tarinaan osumaa. Lue blogistani kuinka kävi.
Angela Duckworth on Amerikkalainen psykologi, joka on keskittynyt tutkimusalallaan – meille suomalaisille niin rakkaaseen – käsitteeseen SISU. Duckworty määrittelee sisun (engl. grit) intohimona -päämäärätietoisena sinnikkyytenä, jolla tavoitellaan pitkäaikaista saavutusta ilman suurempaa murhetta matkalla tulevaan kunnioitukseen tai palkintoihin.
Maxwell lataa kovan väittämän heti kirjan otsikossa. Todennäköisesti tarkoituksena on trollata potentiaalista lukijaa.
Kirja toimittaa sen, mitä se otsikossaan lupaa. Konkreettisia työkaluja johtamiseen halava lukija tulee kokemaan pettymyksen, mutta itse kirja ja sen tarinat toimivat mentaalisina työkaluina ja peilausalustoina omille kokemuksille.
Anders Ericsson tarkastelee huippusuoritusten anatomiaa kirjassaan Peak. Mitä aineksia tarvitaan, jotta menestymme? Kuka voi menestyä? Miten huipuista tuli huippuja? Hän murtaa kirjassa olettamuksiamme ja uskomuksiamme ja näyttää, kuinka vahvasti menestys on lopulta omissa käsissämme. (Kuva: leotraining.io)
Kirja on laaja ja syvällinen. Se käsittelee motivaatiota, tiimejä, keskittymistä, tavoitteiden asettelua, johtamista, päätöksentekoa, innovaatiota ja kykyämme sisäistää informaatiota. Paketti on siis todellakin kattava, ja sen jokainen käsittelyalue ansaitsisi oman blogikirjoituksensa.
Shoe Dog on elämäntarina, joka kietoo yhteen Phil Knightin elämän oppeja, ja sen miten usko oikeudenmukaisuuteen ja kovaan työhön oli pohjana menestystarinalle nimeltä NIKE. Tarinassa summautuu, kuinka samalla kaikki pohja menestykselle tuntuu täysin sattumalta ja tuurilta, mutta lopulta kyse on ehkä kuitenkin tuurin kiteytymisestä yhteen ponnistelujen kanssa, jotka varmistavat todennäköisyyksien toteutumisen.
Miksi pitäisi olla kiinnostunut tarinankerronnasta? Saatko porukassa oman sanomasi esiin? Kuunnellaanko sinua?