Maailma olisi parempi paikka elää, jos olisimme kaikki hieman parempia kuuntelijoita, ymmärtäjiä, palautteenantajia ja innostajia toisillemme. Dale Carnegien kirja How to Win Friends and Influence People on likimain satavuotias opas, ja raflaavasta nimestään huolimatta kirja pyrkii lisäämään hyvyyttä. Tai ainakin itse tulkitsen sitä siltä kantilta. Kannattaa ottaa lukulistalle.
Vuonna 2015 puolisoni isoisä kuoli pitkän elämän elettyään. Mieleeni on jääneet sanat, jotka puolisoni äiti – kuolleen miehen tytär – lausui arkun äärellä. En muista enää, ketä hän siteerasi, mutta sanat kaikuivat näin: ”Yhtenä elämämme päivänä meidän pitää kuolla, mutta kaikkina muina päivinä saamme elää.”
Oskari Saaren kirja Aki Hintsa – Tänään olen elossa: kuolevan miehen päiväkirja liittyy vahvasti aiempaan sitaattiin. Kuinka elää nykyhetkessä, eikä ”sitten kun”. Ja ei – kirja ei ole pinnallinen YOLO-selostus, jossa kannustetaan tekemään mieluummin hauskoja ja raflaavia juttuja, kuin tekemään töitä ja elää arkea rakkaiden ihmisten kanssa. Kirja kertoo elämän suunnan ja tasapainon etsimisestä sekä löytämisestä.
All Blacks on kaikkien aikojen menestynein miesten rugby-joukkue. Kirjailija James Kerr tahtoi selvittää, mikä tekee Uuden-Seelannin rugby union -maajoukkue All Blackseistä niin mahtavan. Kerr vietti aikaa niin tiimin, johdon kuin koko organisaation kanssa, selvittäen joukkueen menestyksen salaisuutta.
Discipline on sana, joka taipuu hieman negatiivissävytteisesti suomen kieleen. Jim Rohnin kirjassa, 7 Strategies for Wealth & Happines, kurinalaisuus on kuitenkin nimitetty yhdeksi avainainesosaksi onnistuneessa matkassa kohti parempaa ja täyttymyksellisempää elämää
Etenkin näin korona-arjen keskellä Saku Tuomisen kirja ’Kaikki on hyvin riippumatta siitä, miten kaikki on’ puhutteli. Kirjan pääviesti on lukukokemukseni perusteella seuraava: se, mikä on tilanteemme nyt, on jo tapahtunut. Voimme vaikuttaa ainoastaan siihen, miten tapahtuneeseen suhtaudumme ja miten päätämme jatkossa toimia.
Mitä vähemmän ihminen tähtää täydellisyyteen, sitä tuotteliaammiksi hän tulee. Täydellisen vastakohta ei ole epätäydellinen, vaan tehty. Tästä kertoo Jon Acuffin kirja ’Finish’.
Luin kirjan vaikutusvoimasta ja vaikutuin. Toni Hinkan kirja ’Karisma’ päätyi lukulistalleni suosituksen kautta, ja jäi hyllyyn sellaiseksi oppaaksi, jonka ääreen tulen palaamaan vielä useasti tulevaisuudessa.
Mitä jos emme suhtautuisi elämäämme kuten projektiin? Mitä jos suhtautuisimmekin elämäämme kuten kertomukseen? Tapahtui mitä tahansa: oli se sitten hyvää tai pahaa, itse toteutettua tai ulkoa määrättyä - se kuuluu tarinaamme.
Nassim Nicholas Talebin kirja ”Skin in the Game” tarjoilee antoisan lukukokemuksen aiheesta, miten toimintamme muuttuu joutuessamme kantamaan vastuun lopputuloksesta.
Mielemme ohjaaminen, ja sen ymmärtäminen vaikuttaa elämämme kulkuun ratkaisevasti. Kuinka suhtaudumme tilanteisiin ja kuinka puhumme itsellemme? Stanfordin yliopiston psykologian professori Carol S. Dweck kertoo kirjassaan Mindset – Menestymisen psykologia
Herkästi vastaamme kysymyksiin ’kyllä’, ja suostumme ottamaan myös epärelevantteja asioita hoitaaksemme. Onko meillä uskallusta sanoa ’ei’? Emme anna kysyjälle pelkästään itse lopputulosta, vaan annamme hänelle aikaamme ja annettu aika on aina jostain muusta pois. Aika on piilokulu, ja annettua aikaa emme voi saada koskaan takaisin. Ryan Holidayn kirjassa Stillness is the Key pohditaan monen muun elämänhallinnan avaintekijän lisäksi käytettyä aikaa. Iso suositus ks. kirjalle.
Jo pelkkä älypuhelimen läsnäolo näkökentässä saa aivot ajattelemaan, mitä kaikkea vaihtoehtoista tekemistä olisi tarjolla. Ja tämä aivojen aktiviteettiorientoinut ajattelu tapahtuu tiedostamattamme heikentäen keskittymiskykyämme. Mm. tästä puhutaan Jussi Venäläisen kirjassa Flow-tila – Tietotyön viisain vaihde. Erittäin mielenkiintoinen ja konkreettinen opas flow-tilan aikaansaavaan maailmaan.
Ihminen on pitkälti tapojensa summa. Jos haluaa muuttua, pitää tehdä muutoksia. Muutosten ei kuitenkaan tarvitse olla isoja – niitä tarvitsee vain tehdä johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti.
Menestyminen ja tavoitteeseen pääseminen vaatii ennen kaikkea systematiikkaa. Pienet jutut on helppo tehdä, mutta yhtäläin ne on helppo jättää tekemättä. Joshua Medcaldin kirja Chop Wood Carry Water kertoo pienten asioiden voimasta.
Ponnistelu haasteiden eteen luo elämälle merkityksen, sanotaan Mark Mansonin kirjassa Everything is F*cked.
Ihminen tekee joka päivä päätöksiä. Hän mm. päättää nouseeko sängystä, lähteekö lenkille, mitä syö ja koska menee nukkumaan. Kirjassa Principles miljardöörisijoittaja Ray Dalio avaa, kuinka päätöksentekomekanismit ja kyky toteuttaa päätöksiä vaikuttavat menestymiseen elämässämme.
Tavat ovat yleensä varsin tiukassa, ja suurin osa porukasta ei ole koskaan pysähtynyt miettimään tapojensa vaikutusta elämäänsä sen kokonaiskuvassa, ja vaihtoehtokustannusten kautta. Kirjoitin blogitekstin Hardyn kirjasta, The Compound effect, jossa aihetta käsitellään laajemmin. Erittäin iso lukusuositus tälle inspiroivalle kirjalle!
Mikä määrittää meidän kyvykkyytemme ajatella, toimia ja elää. Onko elämän pituus jo ennalta määritelty?
Mustan joutsenen teorialla Taleb kuvaa ennustamattomia erittäin epätodennäköisiä tapahtumia. Vaikka emme pysty kuvittelemaan näitä tapahtumia ennalta, ovat nämä tapahtumat monesti jälkikäteen yksinkertaisia selittää toteen.
Tarttuessani Hans Roslingin kirjaan, olivat odotukset korkealla hänen omaleimaisen kirjoitustyylinsä osalta. Vaikkakaan Rosling ei itse viimeistellyt kirjaansa, joka ilmestyi aika nopeasti hänen menehtymisensä jälkeen (kirjan viimeistelivät Roslingin perilliset), oli kirja alusta asti mukaansatempaava ja ajatuksia herättävä.
Jordan B. Peterson on Toronton yliopiston psykologian professori ja psykoterapeutti. Matkan varrella hän on tehnyt tutkimusta Harvardin yliopistossa ja hänen päätutkimusalansa ja -fokuksensa on uskonnollisessa psykologiassa ja ideologisissa uskomuksissa. Miten voidaan kehittää persoonallisuutta ja performointikykyämme.
Angela Duckworth on Amerikkalainen psykologi, joka on keskittynyt tutkimusalallaan – meille suomalaisille niin rakkaaseen – käsitteeseen SISU. Duckworty määrittelee sisun (engl. grit) intohimona -päämäärätietoisena sinnikkyytenä, jolla tavoitellaan pitkäaikaista saavutusta ilman suurempaa murhetta matkalla tulevaan kunnioitukseen tai palkintoihin.
Kirja on tarina Robert James ”Bobby” Fisherin (1943–2008) elämästä, siitä miten mies pikkupoikana päätyi New Yorkissa Washingtonin aukion puiston shakkipöytiin, ja kuinka hän sieltä kapusi shakin maailmanmestariksi. Josh Waitzkinin kirja ei ole kuitenkaan yksioikoinen, vaan matkaan kuuluu itsetutkiskelua, erilaisia opettajia, vastoinkäymisiä ja oivaltamista.
Anders Ericsson tarkastelee huippusuoritusten anatomiaa kirjassaan Peak. Mitä aineksia tarvitaan, jotta menestymme? Kuka voi menestyä? Miten huipuista tuli huippuja? Hän murtaa kirjassa olettamuksiamme ja uskomuksiamme ja näyttää, kuinka vahvasti menestys on lopulta omissa käsissämme. (Kuva: leotraining.io)
Henkilöt pohtivat elämänsä tekosiaan tuonpuoleisessa. Mitä haluaisit sinusta jäävän viivan alle? Sebastian Siukosen pienromaani toimi minulle loistavasti lomalukemisena altaanreunalla.